Какво е отношението ви към еднополовите бракове?

BG Lesbians Header

ank1Какво е отношението Ви към еднополовите бракове? – 360 човека са се включили. Прави ми впечатление, че подкрепата на еднополовите бракове е наистина по-голяма, но като се вземе предвид естеството на сайта и очакваните посетители на него, не мога да отмина с лека ръка, че над 17% от тези посетители смятат еднополовите бракове за „изгъзица“ или нещо „отвратително“. Като прибавим и хората, които без да изпадат в крайност смятат, че такива бракове не са необходими и тези, които нямат отношение, този процент нараства на 30%. Доста много. При това мненията са събирани от хора, които са проявили интерес да се запознаят с нас, с нашите проблеми и вълнения и са посетили сайта. Явно все още е рано да се стремим към еднополови бракове.
Мисля, че за лесбийките в България, а и за всички хомосексуални хора, е далеч по-достижимо да пледираме за създаване на закон, регулиращ съвместното съжителство. Такъв закон може да гарантира всички законови последици от едно съжителство. Наследствените права, правото на общо имущество, на настойничество и попечителство, на свиждане и информация, на пенсия за преживялата от двойката и всичко останало, което може да ползва една еднополова или… разнополова двойка. Нещо повече – такъв закон е много необходим и за хетеросексуалните двойки, много от които също съжителстват без официално сключен брак и последиците от един такъв закон за съвместното съжителство ще ползва и тях. Което означава, че една такава идея може да получи широка обществена подкрепа. За разлика от хомосексуалните бракове.

Разбира се, приемайки такъв закон, смятам че в духа на новото време и в духа на новия антидискриминационен закон, еднополовите двойки няма да бъдат изключени от числото на късметлиите. Ако се случи, мисля че имаме достатъчно законови лостове, с които да защитим правата си и да попречим да се появи нов закон, дискриминиращ част от обществото на база сексуална ориентация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *