Две жени могат ли да се грижат пълноценно за дете?

two-women-in-sexy-underwear

two-women-in-sexy-underwearДве жени могат ли да се грижат пълноценно за дете? – Да си призная честно, когато пуснах тази анкета бях много любопитна как ще се движат отговорите на този мой провокативен въпрос. Провокативен, защото по подразбиране гласуващите приемаха израза „две жени“ – за „две лесбийки„. В България по официални данни има над 240 000 самотни майки. Огромна част от тях отглеждат своето дете в именно такова семейство – две жени и дете. Разбира се тези „две жени“ най-често са мама и баба… или две сестри – мама и леля, че дори и дайка и дъщеря, които отглеждат и се грижат за по-малкото братче примерно – мама и кака! Та от 747 гласували в анкетата, 20.48% изрично не са съгласни едно дете да се отглежда в семейство от две жени, които се грижат за него. Според тези 20% това е недопустимо, абсурдно и детето трябва да се отдели от такова семейство.. но къде ли? Може би в някой „Център за деца лишени от родителски грижи“??? Или по-скоро са имали предвид „Център за деца лишени от хетеросексуални и живеещи съвместно разнополови родителски грижи“??? Тогава може би трябва да се отнемат дещата на всеки самотен родител ли? Що за абсурди!?

Но да оставим иронията и да се върнем на темата:

Ентусиазмът на тези, които смятат че женско еднополово семейство е в състояние да се грижи за дете по-добре от разнополовото (14.59%) лично мен малко ме озадачава. Не защото не съм самата аз близко до подобна мисъл, а най-вече защото тази мисъл е много зависима от куп фактори, които биха влияли на едно такова твърдение. Пола на детето, града в който живее, какъв вид точно е връзката между двете отглеждащи го жени, социалната принадлежност.. и още много други, са все фактори, които влияят значително и изискват мнението ми да е много конкретно за всеки конкретен случай. Така или иначе смятам, че горните две групи са двете крайности, които според личното ми мнение са еднакво отдалечени от истината. Сериозното ми притеснение идва от факта, че взети заедно тези крайности представляват над 1/3 от мненията на хората (35.07%), което ми подсказва сериозни лутания в едната или другата крайност и ме кара да мисля, че една сериозна и продължителна дискусия по тази тема е повече от наложителна.

Мнението на bglesbian е следното:
Въпроса има много условности и всеки конкретен случай може сериозно да се разминава с мнението ни за цялото. Ако се абстрахираме от конкретността и разнообразието на всеки отделен случай, убедено можем да твърдим, че семейство от две жени – били те интимни партньорки или не – може съвсем спокойно и със същия успех да отгледа дете и да възпита от това дете един достоен гражданин на нашата страна. Със същия успех, с който това може да направи едно разнополово семейство.

Не бива да забравяме, че много жени отглеждат сами децата си… Не малко от тях живеят със своите партньорки. Въпросът могат ли лесбийки да отгледат дете отдавна не е риторичен. Такива деца има, такива двойки има и те си отглеждат децата от много години насам. Тези деца – длъжна съм да го отбележа – по нищо не се различават от своите връстници, растящи в разнополови семейства. Те не са обиждани и осмивани за това от другарчетата си. Напротив – когато последния път разговарях с майка на такова дете, тя ми сподели че другарчетата му дори намирали за много „фън“ да имаш две майки и детето й се ползвало с уважение, защото имало нещо, което никое друго от приятелчетата му няма. Така че нека погледнем спокойно на възможността две жени да отгледат дете. Прецедентите са много и бавно но упорито се превръщат в правило. Въпреки че сме лесбийки, ние сме жени (а може би именно поради това, защото ако не бяхме жени, как щяхме да можем да сме лесбийки) и като жени на нас ни е също толкова силен майчинския инстинкт, както на всички други жени. Живота си има свои правила на развитие и никакви предрасъдъци и никаква мнителност не може да спре неговото развитие. Може само да го забави. Но живота продължава и е по-силен от всичко.

bg-lesbian 2005 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *