Петльов ден – 2-ри февруари

cock

„Петльов ден. Обредна трапеза: Сварен цял петел, обредни краваи (или пита)
Петловден, Петеларовден празник, тачен в източна България за здраве на момченцата. Свързан с обредното колене на петел най-често на прага на пътните Петльов ден – 2-ри февруариврати. Кръвта от него трябва да пръсне по вратата. С нея правят и кръстен знак по лицата на момчетата и петеларя (лицето, което коли петела и което трябва да бъде момче-юноша). Заколеният петел изхвърлят извън двора и веднага след това го прибират. Главата оставят при вратника. Свареното обредно ядене и краваите или начупената на парчета пита раздават по съседите. Действията, които се извършват до приключване на празника, са подобни на тези при бабинден. В Пловдивско денят е известен под името Черна или Църън ден. Тук освен принасянето в жертва на черен петел (или кокошка) се спазват и редица забрани. Не се върши женска работа, не се къпят, не правят сватби, за да не “църнеят”, т.е. да не жалят починал. Коленето на петел населението свързва с широко разпространената легенда за цар Ирод, който заповядва да обезглавят всички мъжки деца, за да умре и Христос“

На нас така и не ни става ясно какво общо има този ден с хомосексуалните мъже. Защо се смята за празник на хомосексуалистите в България, защо мъжете си подаряват гевречета, защо са нужни всички тези шеги и подигравки, които до едно са на гърба на гейовете.

Предполагаме, че този празник е припознат от гей-организациите като празник на гейовете. Наскоро една организация започна подписка за признаване на ден за борба с хомофобията, та оттам съдим, че вече 2-ри февруари е признат от тях за празник на хомосексуалността. Дори и така да е обаче, ние не разбираме какво общо имат лесбийките и бисексуалните жени с Петльов ден? Можем само да гадаем какви асоциации са наложили битуването на това всеобщо прието мнение, че това може да е празник и на лесбийките и бисексуалните жени. Може би защото този нарочен хомосексуален празник, се отнася и към лесбийките и бисексуалните жени по презумпцията че и ние сме „обратни“? Не можем да си го обясним!

Нашето мнение

cockСпоред нас това не е празник на лесбийките и бисексуалните жени. Това дори не може да е празник на хомосексуалните и бисексуалните хора. Това е ден за майтапи, за размяна на шеги, за бъзици. Ние не можем да се съгласим, че сме хора, които са за майтап за другите. Смятаме, че не ни е нужен специален ден в който околните да се присмеят на воля на „горките обратни“.

Да, ние сме съгласни, че има нужда от ден в който хората със специфична сексуалност и от двата пола да имат празник. Но сериозен празник. А не ден за подигравка и майтап! Нужен ни е ден, в който да развеем флага с Дъгата и наистина да се поздравим за това, че вече живеем в малко по-различен свят и наложения от миналото ден за присмех с нас е останал зад гърба ни.

В заключение ще призовем нашите симпатизантки – Нека Петльов ден си остане Петльов ден. Нека дори мъжете – щом имат чак толкова нужда от това – продължат да си правят бъзици и да си подаряват гевречета. Но нека ние не сме солидарни с идеята, че един такъв народен обичай, преобразил се с времето в ден за присмех и майтапи с гейовете, има нещо общо с хората със специфична сексуалност. Особено пък с лесбийките и бисексуалните жени. Тези гевречета най-малко подхождат на нас. По разбираеми причини.

Bg-lesbian – 03 януари 2005г.
Copyright © 2001-2008 Bg-lesbian – Всички права запазени

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *