Има ли дискриминация спрямо лесбийките в България?

sexy-girls-free

sexy-girls-freeНямах особени очаквания относно тази анкета. Самата думичка „дискриминация“ в България има разнообразни, често даже странни тълкувания. Например наскоро ми заявиха, че лесбийките дискриминират мъжете, защото… не правели секс с мъже.

628 човека са дали глас в тази анкета и резултатите ме объркват малко.

Над 52 % (328 човека) смятат, че дискриминация спрямо лесбийките няма или има само отделни изолирани случаи. Още 15 % (94 човека) смятат, че положението е търпимо и няма защо да се оплакваме. Замисляйки се върху тези цифри, чийто сбор е 67% (две трети от гласувалите), се запитах колко от тях са лесбийки и бисексуални жени. Дали в тези проценти няма и много гласове на хора, които не са с такава сексуална ориентация…а дори и не от този пол, чиито гласове дават толкова голямо предимство на липсата на дискриминация? Не е невъзможно, но ако е така, то показва пропаст между нашето усещане за отношението към нас и усещането за отношението към нас на хората с различна от нашата сексуалност или пол.

33% намират, че има дискриминация, като от тях половината смятат, че положението е нетърпимо. Тук мога да съм сигурна, че гласовете принадлежат на жени с различна сексуална ориентация. Но много се колебая, как са стигнали до този извод тези дами, при положение, че 99% от лесбийките и бисексуалните жени така добре и постоянно прикриват сексуалната си ориентация, че самите вече се мислят за хетеросексуални. Тоест, те просто няма как да са били подложени на дискриминационно отношение въз основа на тяхната сексуална ориентация и остава мнението им да е продиктувано от предположения или – което е най-вероятно – от страхове.

Като цяло – лично аз не виждам особена полза от тази анкета и тя не ми помогна особено да си направя някакви сериозни изводи.

Мнението на bg-lesbian:
Има отделни изолирани случаи на дискриминация спрямо лесбийките. Но те далеч не са толкова многобройни или явно изразени, за да са обществен проблем. Обществен – за нашето общество от жени с различна сексуална ориентация. Уверени сме, че преобладаващата част от тези изолирани случаи се дължат не толкова на самата сексуална ориентация на потърпевшите, колкото на междуличностни отношения и неадекватно поведение. Разбира се не отричаме, че има и случаи на явна дискриминация спрямо жени въз основа на сексуалната им ориентация, но смятаме, че това е дори по-рядко, отколкото ние жените, в качеството си на жени, сме подложени на дискриминация въз основа на нашия пол.

Това ни убеждение не бива да успокоява никого – особено нас самите. Дори и един случай да има – това вече е много. Особено за конкретния човек, който търпи дискриминационно отношение. Затова ние ще продължаваме да се борим против всеки конкретен случай на дискриминация срещу жени въз основа на тяхната сексуална ориентация, макар и да не смятаме, че като цяло живеем в дискриминационна обстановка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *