СПА тенденции от Майкъл Нюкомб от Four Seasons

spa

С планове за яхти, резиденции и виртуални спа изживявания, новият вицепрезидент на Four Seasons спа и уелнес споделя своите мисли за иновациите, оформящи бъдещето на спа центъра

Майкъл Нюкомб току-що пое една от най-големите длъжности в индустрията, като ръководи около 120 луксозни спа центъра като вицепрезидент спа и уелнес за Four Seasons Hotels and Resorts, хотелският гигант, който току-що спечели наградата Спа група на годината на World Spa & Wellness Награди 2022.
Това е огромна задача, но Нюкомб се превърна в такава през последните няколко години, като постепенно разширяваше уелнес аспекта на своята роля, като същевременно управлява Four Seasons Hotel Los Angeles в Бевърли Хилс.

Сега, в допълнение към много други луксозни хотелски спа центрове, Newcombe ще наблюдава разнообразни уелнес проекти като частни резиденции, яхти и дори преживявания, базирани на виртуална реалност.

Въпреки че идва в ролята си от хотел, а не от спа център, Нюкомб винаги е имал страст към уелнеса. „Като дете имах астма и това със сигурност се отрази на ранните ми години и попречи на способността ми да извършвам всички дейности последователно. Развих любов към спорта и уелнеса и изглежда успокоява симптомите невероятно, така че видях силата на промяната и трансформацията чрез активност и поглъщане от цел“, казва той.

След като се присъедини към Four Seasons през 90-те години на миналия век, той отрано разпозна потенциала на спа центъра. „Тогава, преди 25 години, ние бяхме фокусирани върху нашите основни силни страни на традиционния модел на стаи и изживявания с храна и напитки, като нововъзникваща глобална луксозна хотелска група“, казва той.

„Така че, когато бизнес моделът беше изкривен към тези два традиционни стълба, тогава стратегическите решения щяха да се ръководят от това. СПА центърът винаги е бил важен, но може би се е разглеждал като удобство в подкрепа на по-големия фокус и идентичността на хотела. Когато започнах да работя със спа центъра екипи в началото на 2000-те в различни работни места, оцених техния ангажимент към техния занаят и възможността да работя с тях беше привилегия и учебен опит.“

Когато Нюкомб по-късно стана генерален мениджър на Four Seasons Hampshire през 2002 г., той го отвори с един от най-големите спа центрове в Обединеното кралство.

Бързо напред 20 години и той има натрупан опит в множество роли на GM в САЩ, включително Лос Анджелис – който има цял уелнес етаж, Далас, а също и Уестлейк, Калифорния, който има собствен меди-спа отдел, California Health and Longevity институт.

Медицинско здраве

medical spaТази широта на опит е подготвила Newcombe добре за разширяване в областта на медицинския уелнес, област, която според него ще стимулира растежа на Four Seasons и в спа индустрията като цяло. „В момента има конвергенция между медицината и спа и мисля, че това е страхотно място, в което да бъдем“, казва той.

„Един от развиващите се модели, които виждаме в световен мащаб на много пазари в момента, е социалният медицински спа център, където имате отворен салон за IV и хипербарна кислородна камера. Не е задължително да познавате всички, които са там с вас, но социалните бариери са по-отворени. И така, от това, което традиционно беше трудна точка за навлизане, за да се насладите на определени меди-спа изживявания, виждаме, че това става много масово и достъпно за всички.

Не е необичайно да видите луксозни молове да предлагат тези услуги сега и този пазар ще продължи да расте експоненциално.“ Въпреки че този вид модел не би бил подходящ за всяко място, Newcombe казва, че Four Seasons вероятно ще предложи различни елементи на меди-спа чрез партньорства, в зависимост от местоположението.

„Във всеки бързо разрастващ се пазар и индустрия с огромен растеж и развиваща се технология има смисъл да си партнираме с утвърдени марки на трети страни, които са дълбоко свързани с тези индустриални тенденции. Още е рано, но бих си представил, че това ще бъде посока, в която да обмислим“, добавя той.

Докато меди-спа е разрастваща се област за много групи, Нюкомб е наясно, че основен играч като Four Seasons трябва да бъде една крачка напред и като такъв постоянно предизвиква параметрите и възприятията за спа. Например, той работи със специализирана консултантска фирма за смущения, която поставя под въпрос всяка част от пътуването.

„Four Seasons Hotels and Resorts в продължение на много години е пионер в много аспекти на луксозното хотелско изживяване и амбициите около уелнес биха били подобни по стремеж“, казва Нюкомб. „Нашата визия за уелнес би била да го интегрираме напълно в нашите оперативни предложения и услуги, изградени на принципите на цел, ум, тяло, хранене и сън и хармонизиращи моменти за откриване и грижа за себе си.“

Виртуална реалност в спа центрове

Една област, в която Four Seasons е водеща, е виртуалната реалност. Често говорени като основни в бъдещето на услугите, водени от изживяване, има малко примери за потапяща VR в сектора на спа и красотата.

Във Four Seasons Newcombe и неговият екип пилотират изживяване, при което потребителите могат временно да бъдат транспортирани до различно място чрез система, която се състои от висококачествен видеоекран в стил Imax, съчетан с аромати и движение, вдъхновено от пода.

„Виртуалният спа център е феномен, движен от бързата еволюция на технологиите, където преживяванията могат да се предават на големи екрани в студиата, а телесните сензори могат да усилят усещането за реалност до такава степен, че да ви потопят напълно в моменти на дълбока релаксация“, казва той. „Втората тенденция, водеща до това, е предимството „високотехнологично, ниско докосване“ на виртуалния спа център, което намалява нуждата от спа техници на пазари, където техниците не са толкова леснодостъпни.“

Отново той бърза да посочи, че това не е универсален подход, тъй като всички спа центрове на Four Seasons ще запазят собствената си идентичност, но предполага, че потенциалът е огромен в градски условия с по-студено време, където потребителят може да бъдат виртуално транспортирани до плаж в Бали, например.

Спасове във въздуха и на морето

spaХотелската супергрупа също се разклонява в обхвата и разнообразието на своите физически местоположения. Вече управлявате спа на частен самолет; Four Seasons наскоро обяви две луксозни яхти, както и самостоятелни жилищни луксозни жилища.

За разлика от първоначалния модел на жилища, свързани с хотел, този по-нов модел е независим, но все още предлага уелнес. Разбира се, всеки от тези нови формати представя свои собствени уникални предизвикателства, когато става въпрос за интегриране на СПА и прогнозиране на използване и поток. „Спа центърът е изграден върху статичен модел за известно време, където традиционното мислене е около създаването на убежище за лечение“, казва той.

„Тъй като времето на нашите гости става толкова ценна стока, спа центърът трябва да бъде по-достъпен, за да синергизира времето по-ефективно. Спа баровете, предлагащи експресни процедури, са огромна промяна от твърдостта на „24-часовото анулиране“, която беше в основата на индустрията. Мини процедури, нощен спа център, спа център при изгрев слънце и ритуали край басейна са отлични инициативи, фокусирани върху разширяване на достъпността на нашите лечения.“

По-специално за спа центрове за яхти, Newcome казва, че предизвикателството може да се окаже в създаването на свежо и иновативно изживяване на платформа, чието планиране отнема години.

„Хотелите отнемат три до четири години, за да се планират и построят, но корабите могат да бъдат пет години или повече, така че освен ако не сте иновативни в предварителното планиране, в деня, в който стартирате, вече потенциално сте няколко години назад от статуквото на пазара“, той обяснява. „Да можеш да видиш невидимото от гледна точка на бъдещите тенденции е форма на изкуство. Проучване на текущото използване на пазара и набито око за центровете на пазара за уелнес е толкова важно за развитието на спа и уелнес.”

Той продължава: „Другите специфични предизвикателства за СПА във въздуха и в морето остават логистиката на трансграничната заетост и ограниченото пространство за настаняване или места за подпомагане на преживяванията на гостите пред къщата. Хибридните роли и курираните услуги могат да бъдат ключът към максимизиране на потенциала в този сегмент.“

Набиране и задържане на терапевти

Въпреки че Four Seasons може да е водеща с много от своите спа проекти, дори една луксозна хотелска група не е имунизирана срещу проблемите с набирането на персонал, пред които е изправен секторът като цяло. Но Нюкомб има позитивен подход към предизвикателството. „Способността на хотелите и спа центровете да предоставят последователно обслужване е изградена върху основен екип от служители с мандат и стабилност, за да създадат тези „уау“ моменти на обслужване“, казва той. „След няколко години неактивност въпреки Covid, възможностите за промяна и избор на заетост са навсякъде, но нещата се уталожват и в крайна сметка ще преминем към по-стабилен пазар, където хората жадуват за сигурност на работата и растеж, вярвам.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *