Разбит жаргон за красота: какво всъщност означава естествено и органично

organichno i estestveno

Тъй като пазарът на органична и естествена красота скочи до 300 милиона лева, експертите разкриват какво всъщност означават термините органична, естествена и чиста красота.

Според Пазарния доклад за органична красота и благосъстояние за 2022 г. на Soil Association Certification почти половината (48%) от потребителите сега са по-загрижени за околната среда, отколкото преди пандемията, а 55% са по-склонни да закупят екологично чист продукт.

През последните години интересът към тази област несъмнено нараства. „Мисля, че голяма част от това идва от съзнателното консуматорство“, казва Джорджия Барнс, ръководител на бизнес развитието в Soil Association.

„Тази тенденция около екологичното съзнание и ефекта на Грета Тунберг, ефекта на Синята планета, както и да го наречете, наистина започна да променя нагласите на хората.“ Сега потребителите са по-склонни да поставят под въпрос въздействието на покупката на продукт върху света около тях, както и върху собственото им здраве и благополучие.

Въпреки че този пазар непрекъснато се разширява (всъщност той е в своята 11-та поредна година на растеж, оценен на 300 милиона лева през 2021 г., увеличение от 15% на годишна база ), все още има много объркване относно използваната терминология . „Мисля, че едно от най-големите предизвикателства пред сектора е това, че нямаме ясни дефиниции какво имат предвид марките, когато казват органично, естествено или чисто, и това води до огромно объркване“, казва Барнс.

В момента продукт, който нарича себе си „органичен“, всъщност може да има само 1% органични съставки. Ето защо е важно да се въоръжите с правилните знания, за да изберете органични и естествени продукти за вашия комплект, както и да помогнете на клиенти, които са любопитни относно използването на естествен и органичен грим.

Какво прави един козметичен продукт органичен?

Soil Association определя органичната красота като „формулиране на козметични продукти, използващи органично отгледани съставки“. Това означава, че съставките се отглеждат без генетично модифицирани организми (ГМО), хербициди или синтетични торове.

„Асоциацията на Soil сертифицира продуктите за красота по стандартите COSMOS, които са глобален хармонизиран стандарт“, обяснява Барнс. Освен това, продуктите, които притежават органичен сертификат на Soil Association, също имат:

  • Без тестване върху животни
  • Без парабени и фталати
  • Без синтетични оцветители, багрила или аромати
  • Без нано частици.

„Ние се уверяваме, че проверяваме неща като опаковката, че няма тестове върху животни, че веригите за доставки са напълно прозрачни и че биоразнообразието е защитено“, казва Барнс. „Това обединява всички принципи на органичното производство под един чадър и така определяме нашите органични козметични продукти.“

naturalno krasivo liceНо това, че даден продукт няма сертифицирано лого, не означава, че не е органичен. Някои по-малки предприятия не могат да си позволят да имат сертификат за продуктите си, така че когато се съмнявате, най-добре е да се свържете директно с марката, за да попитате за използваните формули и съставки. „Ако искате да научите повече за продукта, попитайте ги – потърсете ги отговорни и започнете този диалог“, съветва Барнс. „Когато повече марки се присъединят към това движение, ще видим повече целево ориентирани марки да живеят автентично и да влагат бизнес практики в това, което наистина означават. Изградете връзка с марката си и марката ще уважи и ще отговори на това.“

Изненадващо, някои съставки като сол, вода и глина не могат да се отглеждат органично, тъй като идват от източник, който не може да се отглежда, така че не могат да бъдат сертифицирани като органични, казва Лиза Франклин, експерт по грижа за кожата, която управлява частна клиника в Лондон. „Глината е неорганична, защото се образува от химичен процес в скалите, а водата е в неорганично съединение“, добавя тя.

Органична красота в числа

  • COSMOS сертифицира 50 000 продукта и съставки през 2021 г., като продажбите нарастват с 32% на годишна база
  • 38% от купувачите казаха, че са спрели да купуват определени марки за красота и благосъстояние поради етични или устойчиви опасения, според The ​​Soil Association
  • Soil Association също установи, че 46% казват, че повече яснота относно произхода или доставките на продуктите ще ги насърчи да възприемат по-устойчив начин на живот

Какво прави един козметичен продукт естествен?

Natural означава, че съставките, използвани във формулата, са извлечени от природата. Въпреки това, само защото дадена съставка или продукт е естествен, това не означава автоматично, че е органичен. Например съставка в продукта може да е естествена, но може да е отгледана с пестициди.

Soil Association също има сертификат за естествени продукти, който покрива стандартите и изискванията на COSMOS, за да бъдат считани за естествени. „Принципите са същите, защото органичното в крайна сметка е първоначалното състояние на природата“, казва Барнс.

„Това означава, че няма ненужни химикали, просто няма този праг от 95% органичен продукт, който изискват органичните продукти. „Естествено“ помага да се покрият глини и минерали или неща, които не са преминали през процес на биологично земеделие. Ако се среща естествено, ще бъде под естественото сертифициране.

Какво означава чиста красота?

organichno i estestveno„По отношение на „чисто“, като схема, ние не го докосваме“, казва Барнс. „Смятаме, че това е маркетингово твърдение. Това е субективно нещо, което означава различни неща за толкова много хора. Ако търсите продукт, който е чист според вашите условия, той може да е различен от тези на някой друг.” Следователно, най-добре е да търсите органични и натурални като еталон, когато клиентите търсят „чисти“ продукти.

Митове за органична и естествена красота

Барнс и известният гримьор Арманд Бийзли ни разказват за най-често срещаните погрешни схващания за органичната и естествена красота.

„Органичните и натуралните продукти са неефективни“

МИТ: „Някои хора смятат, че ако е органичен продукт, няма да е ефективен – има лоша текстура или пигментите не са особено добри“, казва Бийзли.

„Преди много години, когато се опитвах да създам повече органични продукти в комплекта си за грим, се борех да получа наистина добри пигменти.“ Въпреки това, той казва, че през последните години това се е подобрило: „Все още смятам, че органичният грим има още малко да навакса, но формулите стават много по-добри.“

„Този ​​тип продукти са скъпи“

МИТ: „Понякога тези продукти са по-скъпи, но не винаги“, казва Барнс. „Когато достъпността се развива и расте, вие получавате различна ценова точка, достъпна за вас през цялото време. Продължавайте да проверявате достъпността“, казва тя.

„Има най-много работа за вършене в този сектор, но затова там се случват иновациите. Това е зоната за наблюдение като пряк резултат от това.“

„Всички мои продукти трябва да са органични или натурални“

МИТ: Трудно е да се премине към напълно естествен и органичен комплект, така че го изграждайте бавно. „Като гримьор, това, което липсва в органичния свят, са сенки за очи и цвят с наистина добър пигмент, защото обикновено те са много химически“, казва Бийзли. „Това е мястото, където трябва да намалите ъглите и да постигнете този баланс за себе си.“

„Мисля, че можете да намалите ъглите с прахове, но когато става въпрос за нещо с течен формат, това е мястото, където си струва да отделите време, за да намерите добър, органичен продукт, в който да инвестирате.“

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *