Къдрава коса: всичко, което трябва да знаете за разплитането на вашите къдрици

detangle-curly-hair

Защо къдравата коса винаги се заплита? Стигаме до корена на проблема

Постигането на рутинна грижа за косата, когато имате естествено къдрава коса, е трудна работа. Освен закрепването на рутината с шампоан (миенето на къдрава коса е основно работа на пълен работен ден), има и дълбоко кондициониране, масла за коса и огромната задача за нежно разресване на косата.

Защо къдравата коса е толкова податлива на заплитане? И какво можем да направим, за да не стане толкова лошо? Всички знаем, че къдравата коса може да бъде толкова темпераментна – къдриците могат да преминат от дефинирани, копринени и еластични до заплетени за нула време – но как да избегнем сплъстената грива?

За ваш късмет говорихме с експертите, за да стигнем до корена (geddit) за разплитането на къдрава коса и какви методи и продукти ще ви помогнат по пътя. Благодарете ни по-късно.

Защо къдравата коса се заплита толкова много?

„Основната причина, поради която къдравата коса се заплита толкова е, че е по-пореста. Това означава, че косата не задържа толкова много влага, което от своя страна може да доведе до по-суха, сплъстена и заплитаща се.“ Бруно Марк, носител на награди фризьор, директор и основател на TAOH haircare , обяснява.

„Имайки това предвид, тези с къдрава коса трябва да се опитват да задържат влагата в косата си колкото е възможно повече, особено чрез използване на качествени салони за професионална грижа за косата. Всички, но особено тези с къдрава коса, също трябва да се редуват техния балсам веднъж до два пъти седмично с маска за коса, която ще придаде на косата им по-интензивна хидратация.Това допълнително ще помогне за разплитането на косата ви и ще избегне изсушаването й. Типовете къдрава коса също са по-податливи на къдрене и използването на маска за коса ще помагат да се запази къдренето и косата да се чувства гладка и копринена.

Зад това защо къдравата коса се заплита, има и цял куп научни изследвания. Джонатан Андрю, глобален посланик на Fudge Professional , разкрива: „Къдравата коса расте под ъгъл от фоликула, което означава, че косата, която преминава през нея, се движи наоколо, създавайки къдрава текстура и ъгълът на това може да варира, създавайки по-стегнати или по-меки къдрици .

„Известно е, че къдравата коса е по-суха/къдрава от косата, която расте права. Причината? Тялото ви естествено произвежда мазнина от скалпа ви и тази мазнина е предназначена да се движи надолу по ствола на косата ви по цялата дължина, за да подхрани и защити косата ви. Това е важно, защото това е, което поддържа косата ви здрава и блестяща, понякога това може да бъде повлияно от цвета, топлинното оформяне и свободните радикали в атмосферата.Къдравата коса създава прекъсване в кутикулата, което след това предотвратява движението на маслото.Това се случва повече при къдрава коса, защото маслото не може да се движи по права линия и е по-дълго пътуване за маслото, за да покрие цялата коса, което означава, че има тенденция да се натрупва в определени зони, като не добавя влага към косата.“

kudrava kosaИма смисъл, когато го поставите така, нали?

Как да разресвате косата

След като знаем защо къдравата коса е податлива на заплитане, нека попитаме експертите за най-добрия начин за разресване на косата, защото всички знаем дълбоко в себе си, че най-добрият начин за разресване на косата не е просто да я разресвате със сила (оо!) или оставете го докато стане по-лошо.

Можете да повредите къдриците си само с разресване, ако не го правите правилно. Избягвайте да разресвате къдриците, докато са сухи, тъй като можете да причините накъсване и да развалите модела на къдриците, важно е да уверете се, че косата ви е кондиционирана и подхранена, преди да разресвате с движения надолу.

Разделете косата на секции и използвайте спрей за разплитане или кондициониране, преди да използвате гребен с широки зъби, за да разресвате. Нашият грунд за коса Pre-Heat-Prep (£22) е продукт-чудо за разресване на къдрици, тъй като е лек балсам без отмиване, който разплита, контролира къдренето и предпазва от увреждане!

„Без значение какъв продукт използвате върху вашите къдрици, опитайте се да потърсите съставки като масло от шеа или етерични масла, които ще инжектират овлажняване на косата ви и ще улеснят гребена ви да се плъзга, без да я повредите.“

Творческият посланик на директорите и преподавател по къдрици и текстури Даниел Луис казва на Heat, „Когато оформяте текстурирана и къдрава коса, избягвайте да разресвате къдриците, когато косата е в сухо състояние.

„Текстурираната коса се разплита най-добре, когато е мокра, тъй като е в най-деликатното си състояние, най-добре е да бъдете нежни, особено когато разплитате косата с помощта на четка за манта (£25) , за да помогнете на четката да се движи с посоката на косата вместо това на дърпане на възли.За да предотвратите заплитане и разплитане, уверете се, че косата е овлажнена.Използването на продукти като дълбоко подхранваща маска помага за възстановяването на здравето на косата ви, като прониква по-дълбоко.

„Също така, докато сушите косата си, избягвайте да я докосвате или мачкате твърде много, тъй като това ще причини накъдряне и ще наруши модела на къдриците. Избягвайте да търкате косата си с кърпа, тъй като това ще доведе до накъдряне и заплитане.“

Лизи Картър, основател на Only Curls , също споделя най-добрите си съвети: „Най-добрата практика е да използвате много балсам заедно с пръсти/или гребен с широки зъби по време на процеса на измиване. Някои къдрици след това ще преминат направо към оформяне, след като изплакнат балсам, други обичат да разресват допълнително, докато нанасят балсам с отпуск.Последният метод също води до много равномерно нанасяне на продукта.

„За да държите нещата под контрол, е добра идея да освежавате къдриците си между измиванията. За да направите това, напръскайте косата с вода, като използвате бутилка за мъгла. Водата ще помогне за повторното активиране на продуктите, които вече са върху косата ви. След това можете внимателно да разплетете всяка къдрица бучки и добавете малко повече стилизиращ продукт, за да предефинирате и хидратирате къдриците. Нашият подобряващ гел за къдрици е лек и идеален за освежаване.“

detangle-curly-hairДженифър Хърш, известна още като The Beauty Botanist, сподели своята рутина за разплитане. „Чувам текстовете на The Perfect Nanny от Мери Попинз в главата си, когато става въпрос за разресване и разресване на къдрици“, казва тя.

  • Винаги с търпение, внимание и леко докосване
  • Никога не разресвайте или изчетквайте сухи, но винаги мокри и с продукт – балсам или маска като новото Noughty Wave Curl Butter 3-in-1 Treatment (£9,99) е идеално за създаване на гладко разресване
  • Използвайте гребен с широки зъби или четка с широк косъм, за да изгладите заплитания, работейки от върха до корена
  • Намокрянето помага за намаляване на риска от разцепване, щракване и счупване
  • Разделете косата си на части, за да направите работата лесна за работа и се уверете, че ще получите всяко заплитане
  • Бъди нежен
  • Не бързайте
  • След като добавите отпуск в лечения или стилисти, помогнете на косата да си възвърне модела на къдрици, като изплескате и/или наклоните главата си с главата надолу и настържете косата към скалпа на свободни участъци с пръсти

Най-добрите продукти за разресване на къдрава коса
Да се ​​научите да разресвате къдравата си коса по правилния начин е чудесна стъпка към премахването на заплитането, както и инвестирането в невероятна маска за кондициониране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *